štvrtok 4. mája 2017

Idioti konzumnej spoločnosti

Jedným z prvých filmov, ktoré boli vyprodukované v súlade s odporúčaniami Dogme 95 bol dánsky film Idioti (Idioterne, 1998) označovaný poradovým číslom 2. Režisérom filmu bol Lars von Trier.


Karen, Stoffer, Jeppe, Benedikte, Axel a niekoľko ďalších postáv vás privítajú v dome na predmestí plnom vibrácií. Film ukazuje zážitky uzavretej skupiny ľudi, ktorí svoju bezvýchodiskovosť byť príslušníkom strednej triedy zakrývaju do pokusu o nájdenie vnútorného idiota v sebe.
Idioti prostredníctvom provokácii kde hrajú handikepovanych ľudí cielene pranierujú obyčajnosť a opakovateľnosť každodenného života. Hra podobajúca sa niekedy na obrázky zo skrytých kamier, kedy 'idioti' predávaju nepodarené vianočné ozdoby alebo navštevujú kryté plavárne poukazuje na neželanú uniformitu spoločnosti ako celku. Všetci účastnici tejto hry sú pritom dobre situovani príslušníci strednej vrstvy.

Idioterne

Režisér zadefinoval niekoľko výnimiek z Dogme 95 pri výrobe filmu.

Vo filme vystupujú alternujúci herci  v jednej zo sexualne explicitných scén.
Použil hotovosť pri platení v obchode, ktoré bolo zorganizované.
Umelo osvetlil niekoľko lokácií.
Prenajal auto na účely natáčania.


Niekoľko otázok však vyvoláva široká podpora pri výrobe tohto filmu a uberá mu na dôveryhodnosti. Produkčne bol film zastrešený húfom inštitúcií ako Canal+, ZDF, Arte a ďalšich, doplnený hrdým oznámením v záverečných titulkoch o 'Dolby surround in selected cinemas'. Snímka tohto druhu by však nemala stáť na tom aký kvalitný zvuk sa k divákovi dostane ale na prinesení autorovho pohľadu na udalosti, ktorých je svedkom bez toho, aby zbytočne odkrýval obyčajnú realitu okolo nás.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára