pondelok 26. júna 2017

Filmy jednoduchej krajiny

Po roku sa v Košiciach opäť organizoval filmový festival Artfilmfest 2017. Pri otvorení festivalového katalógu ste sa mohli stretnúť s príhovormi Róberta Fica, Mareka Maďariča, Petra Nágela, Milana Lasicu, Zdenka Trebuľu a Richarda Rašiho.
Ku panoptiku slovenských oportunistov sa postupne pridávajú Ivan Hronec, tradične všadeprítomný Martin Ciel (ak nekupuje práčku), Kristína Aschenbrennerová, Adrián Žiška, Daniel Vadocký, Martin Palúch a Peter Kerekeš. Rozpočet festivalu bol viac ako milión euro. Na honoráre bolo určených 309 450 euro.


Podľa katalógu sa na festivale premietlo šesť celovečerných hraných filmov, ktoré sa dajú považovať ešte za slovenské. Ostatné filmy so slovenskou účasťou sú koprodukcie s výrazne malým podielom slovenskej strany. K organizácii festivalu prispel aj Audiovizuálny fond sumou 200 000 euro. Ďalších 220 000 euro bolo použitých z nie presne špecifikovaných verejnych zdrojov. Viacmenej každý slovenský film uvedený na festivale, či už celovečerný, dokumentárny alebo krátky, bol podporený Audiovizuálnym fondom alebo verejnoprávnou televíziou.




Slovenské filmy uvedené na festivale.


Všetko alebo nič. Film nakrútený podľa knihy Evy Urbaníkovej. Návštevnosť je typologicky zhodná s oslavami dňa žien, kde červený rúž demokracie na perách oslávenkýň dopĺňa liečivý pohľad na ich predsedu. Príďte sa pozrieť o tridsať rokov, koľko účastníčiek tohto estrádneho programu by vám mohlo ukázať lístok z kina.


Cuky Luky. Film nakrútený podľa údajne vtipných skečov v televízii.


Únos. Film nakrútený podľa predlohy Dominika Dána a udalostiach, ktoré by mali byť dobre známe každému, kto preukáže schopnosť otvoriť oči. Mainstreamový film štedro dotovaný zo štátnych prostriedkov audiovizuálneho fondu. V novinách je o týchto príhodách toľko informácií, že film ťažko prinesie niečo nové, okrem dlhotrvajúceho masírovania verejnej mienky.


Piata loď. Film nakrútený podľa knihy Moniky Kompaníkovej. Témou su deti, ktoré chcú byť aspoň na chvíľu dospelí.


Špina. Film založený na lacnej téme plnej zbytočných vulgarizmov. Ako by dopadol film, ktorý by podobným spôsobom nakrútil nezávislý filmár so skutočne reálnymi hercami? Bol by označený ako jazykovo neprijateľný s minimálnou šancou účasti na festivale. Keďže film bol podporený Audivizuálnym fondom, táto vulgárnosť sa teraz považuje za stvárnenie reality.


Out. Film nakrútený pravdepodobne podľa námetu režiséra Vlada Balca. Film sa v procese vývoja zúčastnil na niekoľkých filmovych workshopoch, kde tvorcom vysvetlili, čo by sa malo vo filme objaviť, aby ho uviedli na vytypovaných medzinárodných festivaloch. Napriek tomu jeden z filmov, ktorého scenár by sa mohol odkloniť od jednoduchej deskriptívy a ponúknuť aj iný pohľad na šiatrovú súčasnosť.


Ivan Hronec si v katalógovom príhovore k 'svojej sekcii' položil aj otázku: "Dovtedy sledujme pozorne, ako vyzerá špičkový festivalový film, a premýšľajme, prečo medzi nimi chýba ten slovenský a český..."


"S našou podporou do kín aj na festivaly." Aj týmto sloganom sa predstavuje Audivizuálny fond na stránkach katalógu a uvedené filmy su oficiálne presadzované a bilancované ako to najlepšie čo na Slovensku za uplynulý rok vzniklo. Nie. Členovia rady fondu nepodporujú slovenský film z vlastného vrecka. Iba prerozdeľuju verejné financie osobám so správnymi kontaktmi v oblasti audiovízie. Nezriedka su týmito adresátmi dobre etablovaní zamestnanci škôl a ďalších verejnoprávnych inštitúcií, recipienti iných druhov grantov a podpôr.
Výsledkom je prezentácia filmov, ktoré nie sú o nič lepšie ako tvorba filmárov, ktorí pôsobia mimo oficiálne podporovaných štruktúr, pričom ich práca je často inšpiratívnejšia ako formálne proklamovaný prúd. V médiach sa tak dáva priestor filmom spĺňajúcich kritéria nenáročných dialógov, obhajovania stereotypov, prípadne filmom, ktorých hlavné postavy konaju tak iracionálne, že insitný obraz by v porovnaní s nimi pôsobil ako hotový Descartes.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára