streda 9. mája 2018

Reakcia na vyjadrenie jedného z členov komisie Audiovizuálneho fondu

Dobrý deň pán Pašš,

ďakujem za vašu reakciu a informáciu o tom, aké je to pre vás tažké pôsobiť  v komisii fondu kde máte rozhodovať o projektoch vašich priateľov a známych. Na tento problém sa ponúka jednoduché riešenie: Vzdať sa členstva v akýchkoľvek štruktúrach fondu aby ste nemuseli toto rozhodovanie podstupovať. Je úplne jedno či rozhodnete v ich prospech alebo nie. Toto je nevyhnutné minimum nato, aby sa z AVF stala akotak dôveryhodná inštitúcia. Prečo tam vlastne ste, keď je to pre vás také ťažké? Pôsobíte tam proti svojej vôli alebo pod ste tam pod nátlakom? Ešte k tomu napíšete, že som vás ľudsky sklamal, keď som vyjadril názor na celkové fungovanie AVF?



Namiesto toho aby ste zvážili vaše pôsobenie vo fonde, toto považujete za akési sprisahanie
obyčajnej chlapskej cti proti vám a snažíte sa to ospravedlniť tým, že projekt vášho otca nedostal podporu aj keď ste tam boli. To bol vtip podobný tým, ktoré poznáte z filmov podporených cez AVF?
Projekt vášho otca bude s veľkou pravdepodobnosťou podporený v niektorej z nasledujúcich výziev, prípadne dostane podporu na nejaký ďalší projekt a odhryzne si z dotačného koláča poriadny kus. Podobne ako ďalší 'osvedčení' tvorcovia. Opäť to však bude na úkor nezávislých filmárov, ktorí by tieto financie mohli použiť na skutočne originálnu tvorbu. Tí si však radšej ani nepodajú žiadosť o dotáciu a nad touto možnosťou iba mávnu rukou, pretože vedia ako by to dopadlo. Slušnosť si predsa len predstavujem trochu inak.


Na druhej strane musím uznať, že vaše hodnotenie projektu bolo zo všetkých asi najprínosnejšie a dali ste si na ňom aj záležať. Ak však za kvalitu považujete množstvo účelových filmov a seriálov, ktoré doteraz podporil AVF(spolu s tajomným systémom podpory cez RTVS), potom asi nebude prekvapenim, že sa naše názory na film a to, čo sa v ňom má objaviť, rozchádzajú.
Pravdepodobne ste články v tomto blogu neprečítali všetky. Inak by ste vedeli, že na žiadny okamih rozhodnutia o nezískaní podpory som nečakal. Názor na podivné fungovanie fondu som vyjadril už dávno predtým. Tu máte nakoniec možnosť vyjadriť sa. Na rozdiel od tejto nemožnosti, ktorú poskytuje váš 'sprivatizovaný' AVF.
Aj ja vám želám veľa úspechov vo vašej tvorbe, hlavne tej, ktorá nebude podporená z verejných zdrojov a pri ktorej si všimnem, že ste už konečne urobili niečo samostane a prestanete sa skrývať za inštitúcie podobné AVF.
 
Robert Fiľo


Pôvodný príspevok p. Patrika Pašša:

Dobrý deň pán Fiľo,

prečítal som si váš blog, reagujem.

Váš projekt som posudzoval na základe kvality a porovnávania s inými projektami aktuálnej výzvy.

Konkrétne nedostatky som mu vytkol vo výslednom hodnotení. Osobne vás nepoznám, netuším, kto je váš otec, hodnotil som len scenár a rozpočet.

Namiesto predstavy, že sa proti vám spikol celý skorumpovaný systém, sa skúste zamyslieť nad možnosťou, že mal scenár nedostatky, prípadne ich skúste odstrániť.

Teraz ku kamarátom. V aktuálnej výzve sa o podporu uchádzal aj projekt na ktorom sa producentsky podieľa môj otec. Napriek tomu, že mal podľa môjho názoru najlepší scenár, nebol podporený. V aktuálnej výzve sa hodnotili aj ďalšie projekty priateľov a spolupracovníkov, ktoré neboli podporené, znova na základe kvality. Rovnako, ako je osobná prezentácia nepríjemná pre vás, je nepríjemné aj členstvo v komisii. Hodnotíte známych, priateľov a často ich pre kvalitatívne nedostatky podporiť nemôžete. Mnohí na to reagujú osobne. Podobne, ako vy.

Nakoniec, píšete o slušnom Slovensku, čakáte na výsledok a až v okamihu, keď je jasné, že ste podporu nezískali, osobne urážate členov komisie, na blogu s neexistujúcim fórom, aby naň nemohol nik verejne reagovať. Čo by ste napísali, ak by ste podporu získali? Aká bola komisia kompetentná, alebo ako sa Audiovizuálny fond zmenil? Som rád, že si obaja slušné Slovensko predstavujeme ináč.

Takže v mene toho slušného Slovenska vás na záver žiadam, aby ste tento mail uverejnili na svojom blogu ako reakciu protistrany.

Napriek tomu, že ste ma ľudsky sklamali, želám veľa úspechov pri písaní ďalších scenárov a točení filmov. Verím, že sa bude ich kvalita stále zvyšovať.

Patrik Pašš

p.s.:

Ak hodnotíte jednotlivých členov komisie, bolo by správne zverejniť aj ich písomné hodnotenia a v ideálnom prípade aj hodnotený scenár, nech si vaši čitatelia spravia názor na jeho kvalitu sami.

10 komentárov:

  1. Pán Fiľo,

    osobným útokom na jednotlivých členov komsie vyjadrujete názor, že boli nekompetentní a nerozhodli správne. Posuňme sa teda ďalej:

    1)Aký konkrétny fakt, či udalosť vás pri rozhodovaní o podpore, či nepodpore vášho projektu priviedli k názoru, že komisia nerozhodla správne?

    2) Ako by podľa vás malo správne rozhodnutie vyzerať?


    Patrik Pašš

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetky informácie potrebné k tomu, aby ste si odpovedali na tieto otázky, som už uviedol. Ak ste ani na chvíľu nezapochybovali o tom, či je vaša pozícia v AVF dôveryhodná, potom ste mohli urobiť iba správne rozhodnutie. Teraz vidim, že ste ho urobili.:)

      Odstrániť
  2. Okrem osobnych utokov ste ziadne informacie neuviedli a neuviedli ste ani konkretne pochybenie komisie, na zaklade ktoreho spochybnujete jej kompetentnost. Znova teda cakam na odpoved na dve jednoduche otazky:

    1)Aký konkrétny fakt, či udalosť vás pri rozhodovaní o podpore, či nepodpore vášho projektu priviedli k názoru, že komisia nerozhodla správne?

    2) Ako by podľa vás malo správne rozhodnutie vyzerať?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prvom rade sa neskývajte za nejaké osobné útoky a prestante už zo seba robit obeť. Máte k tomu poriadne daleko.
      Rád by som vam pripomenul že pôvodný článok nebol ani tak o mojom projekte, ktory som nikde nevychvaľoval(tak ako vy projekt svojho otca) ale najmä o tom, kto sedi v štruktúrach fondu. Aj z dôvodu vašej dôveryhodnosti si nemyslim, že práve vám je potrebné k projektu niečo hovoriť. Ak však chcete, projekt svojho otca môžete samozrejme opätovne pripomenúť ako najlepší.

      Odstrániť
  3. 1)Aký konkrétny fakt, či udalosť vás pri rozhodovaní o podpore, či nepodpore vášho projektu priviedli k názoru, že komisia nerozhodla správne?

    2) Ako by podľa vás malo správne rozhodnutie vyzerať?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V prípade, že na tieto dve jednoduché otázky nedokážete odpovedať, žiadam vás ich vložiť aj na váš hlavný blog, na ktorý nie je možné pridávať reakcie a pri ktorom možno vaši čitatelia netušia, že má aj túto podsekciu. Nech všetci vidia, že váše texty slúžia len na výlevy osobnej frustrácie, náhodne smerované na každého, kto práve v komisii projekty posudzuje. V prípade, že ste schopný svoju kritiku sformulovať do dvoch jednoduchých odpovedí, môžme pokračovať ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pán Fiľo,
    žiadam vás o uverejnenie nasledujúceho dopisu, v plnom znení ,na vašej hlavnej stránke blogu(tej, do ktorej sa nedajú vkladať reakcie):
    Pána Fiľa som kontaktoval na základe jeho osobných útokov smerovaných na zástupcov Audiovizuálneho fondu. Zaujímali ma jeho konkrétne argumenty, ktorými by svoje obvinenia z rodinkárstva, korupcie a nekompetentnosti podložil. Pretože útoky prišli potom, čo projekt pána Fiľa nebol podporený, žiadal som tiež popis chýb, ktorých sa pri jeho posudzovaní komisia dopustila, čím konkrétne prejavila svoju nekompetentnosť a ako by si on ako žiadateľ správne rozhodnutie komisie predstavoval.
    Na tieto otázky však pán Fiľo ani po opakovaných výzvach nedokázal odpovedať. Argumentačná neschopnosť a dôkazová prázdnota pána Fiľa, sú k nahliadnutiu na podfóre:
    http://robertfilo.blogspot.sk/2018/05/reakcia-na-vyjadrenie-p-patrika-passa.html#comment-form
    Bez konkrétnych argumentov sa tak blog pána Fiľa v mojich očiach stáva iba subjektívnym útokom frustrovaného človeka, ktorý za ďalšiu reakciu nestojí. Okrem zverejnenia tohto textu žiadam autora blogu, aby sa chlapsky ospravedlnil všetkým, ktorých vo svojich textoch bezdôvodne a bezdôkazne urážal.
    Pre prípad, že pán Fiľo tento text nezverejní, vkladám ho ako koment aspoň do tohto fóra.
    Patrik Pašš

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pán Fiľo, zistila som, že na stránke AVF už visia hodnotenia projektov. Keď som sa pozrela na Váš blog, či ste to ustáli, našla som si už túto "debatu" s členom Vašej komisie. Nehnevajte sa, ale hrať to na to, že jediný urazený je syn niečeho otca je zbabelá a nič nehovoriaca podpásovka. Dúfam teda, že po vyše dvoch mesiacoch povaľovania sa na Vašom blogu AKO DOCENTKA Z SAV (blog z 5. 3.) konečne môžem reagovať aj ja a neobviníte ma z toho, že rozposielam svoj blog komisii alebo som Vám u komisie iným spôsobom zavarila. Pre začiatok sa opýtam, čo bol dôvod, že ste ani po mojich mailových upozorneniach a predložení dôkazov nepriložili k svojmu blogu z 5. 3. aspoň link na môj článok, z ktorého čitateľ so schopnosťou ČÍTAŤ S POROZUMEÍM bude schopný posúdiť, či tie tvrdenia, ktoré mi vkladáte do úst sú aspoň trochu pravdivé? Mali ste dva mesiace na opravenie. Pridám aj ďalšie otázky. Možno tie sa Vám zodpovedia ľahšie.
    - Môžete pomenovať, ktorým konkrétne tvorcom bolo ukrivdené, a nemohli sa uchádzať o podporu na AVF? Vy ste sa v čase zverejnenia toho blogu o podporu uchádzal a blog ste priamo sprístupinili nielen svojim sponzorom, ale aj komisii AVF. Ak z dôvodov zachovania diskrétnosti nechcete zverejňovať mená, navrhujem, aby ste v mene slušnosti uviedli, z akých dôvodov im to bolo znemožnené, tak, aby AVF následne mohol odstrániť nedostatky či diskriminačné praktiky, a urobiť nápravu.
    - Čo bol dôvod, že ste na stánke, cez ktorú okrem iného oslovujete aj sponzorov či alternatívnych distribútorov, uverejnili blog, v ktorom takéto veci tvrdíte, ale čestne a chlpasky nepriznali, že ste žiadosť podali a čakáte na vypočutie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážená pani Dudková,
      rád by som vam pripomenul, že ste to boli práve vy, kto v mailovej korešpondencii uviedol, že vie o lobingu pri prideľovani dotácii, ku ktorému dochádza na pôde AVF. Neviem o tom, aby ste z pozície členky jednej z komisií AVF akýmkolvek spôsobom upozornili na takýto stav. Nie ste to práve vy, kto by mal na tieto skutočnosti upozorniť a ozrejmiť, kto za ním stojí a ktoré 'kvalitné produkcie' boli týmto spôsobom zvýhodnené na úkor iných produkcií? To už je paradox slovenských reálii, že takéto informácie požaduje niekto, kto ich už dávno má.
      Na Slovensku som si už zvykol, že podľa vás mám niektoré veci radšej 'ustáť', prípadne nedávať najavo svoju slabosť tým, že o nich píšem(ako ste sa vyjadrili v mailovej komunikácii) alebo ako sa vyslovill p. Pašš, vśetky moje skúsenosti s AVF sú iba 'subjektívnym útokom frustrovaného človeka'.:)

      Odstrániť
  7. Dobrý deň,

    1) Aké konkrétne výhrady máte voči textom, ktoré analyzujú efektivitu prideľovania prostriedkov AVF (aj vzhľadom na kvalitu filmov)?
    2) Aké konkrétne výhrady máte voči miere či forme mojej participácie na viacerých z týchto textov?
    3) Doteraz ste sa verejne ani súkromne neospravedlnili za sylogizmy, vlastné fikcie a konšpiračné teórie, v rámci ktorých urážate naslepo vybraných konkrétnych ľudí
    4) Doteraz ste nezodpovedali najzávažnejšie položené otázky.

    OdpovedaťOdstrániť